15.04.15, 7:34

У Ємені ліквідовано одного з лідерів Аль-Каїди - ЗМІ

У Ємені ліквідовано одного з лідерів Аль-Каїди - ЗМІ

У Ємені ліквідований один з ватажків терористичної мережі Аль-Каїда.

Про це повідомив канал «Sky News Arabia», інформує «ZN.UA».

«Терористична організація Аль-Каїда заявила про загибель одного зі своїх ватажків в результаті атаки американського безпілотного літального апарату на території Ємену», - зазначає телеканал.

За наявною інформацією, ліквідований терорист - один з ватажків Аль-Каїди на Аравійському півострові Ібрагім ар-Рубаіш.

Повідомляється, що Ібрагім ар-Рубаіш - підданий Саудівської Аравії, вважався духовним лідером або муфтієм угруповання Аль-Каїда на Аравійському півострові. У свій час він перебував в американській в'язниці Гуантанамо, проте після екстрадиції до Саудівської Аравії в 2006 році здійснив втечу з-під варти та влаштувався на території Ємену. Ер-Ріяд вніс ар-Рубаіша в список найбільш небезпечних і найбільш розшукуваних терористів у світі.

Зазначимо, що громадянська війна в Ємені спалахнула з новою силою після так званої «арабської весни» 2011 року. Протестувальникам удалося повалити режим президента Салеха, але це стало початком напружених боїв між різними політичними та релігійними угрупованнями. Нещодавно повстанці-хусити, які представляють конфесійну меншість єменського населення – поміркованих шиїтів-зейдитів, перейшли у масштабний наступ і захопили столицю країни – місто Сану. Новий президент Хаді спробував врятуватись у південній столиці Адені, однак на днях і це місто опинилося під фактичним контролем хуситів.

Після цього Саудівська Аравія та союзні з нею країни прийняли рішення про військове втручання в конфлікт на боці поваленого президента. 26 березня авіація цих держав нанесла перші ракетно-бомбові удари по єменський території, що спричинили масові жертви серед цивільного населення.

Сполучені Штати Америки повністю підтримали дії свого протеже на Близькому Сході, хоча розумно не стали офіційно посилати свої збройні сили на підтримку антишиїтській коаліції, щоб не завдавати шкоди її репутації в очах мусульманського світу. Проте Вашингтон визнав, що має намір ділитися розвідувальною інформацією з саудівськими партнерами. 

Нагадаємо, нещодавно Іран направив два своїх військових корабля – фрегат «Бушехр» та есмінець «Барз» – із зони Перської затоки в Аденську затоку і район Баб-ель-Мандебської протоки.

Поділитися: