Чи можлива війна між Україною та ПМР?

10-04-2015

Ситуація навколо потенційної нової гарячої точки на кордоні України, навколо можливого конфлікту з невизнаною Придністровською Молдавською республікою всіляко нагнітається. З боку провладних ЗМІ постійно розповідається про те, що в ПМР нібито готуються «диверсійні групи» для дестабілізації ситуації в Одесі та області. Однак на практиці це не знаходить жодного підтвердження, тим більше, що зараз кордон Одеської області під посиленим контролем.

Пам'ятається, що 17 березня Петро Порошенко під час зустрічі з президентом Румунії договорився до того, що вони мають намір «розморозити конфлікт та повернути ПМР під контроль Молдови». Після такої фрази багато розсудливих людей впали в подив: маючи війну на Донбасі, ще провокувати військове зіткнення в одеському регіоні, який і так є проблемним через низьку підтримки влади. Це дійсно верх дурості, що межує з самогубством.

Проте, 31 березня на україно-придністровському кордоні в районі села Нова Андріяшівка, яке межує з населеним пунктом Розівка ​​(Роздільнянський район), сталася стрілянина, в ході якої був поранений громадянин Придністров'я. У прес-службі ПМР звинуватили українських військовослужбовців у відкритті вогню по людям, перетинав кордон, порушивши кримінальну справу за даним фактом.

Взагалі сам інцидент незначний, але те, що ПМР виставляється мало не агресивним монстром в руках РФ, говорить про можливу підготовку суспільної свідомості, в тому числі й до війни. Про це б не хотілося думати, бо Одеса стане прифронтовим містом з усіма з можливими наслідками воєнного стану, в тому числі загибеллю людей, руйнуваннями та свавіллям. Плюс на захист ПМР стануть розташовані там російські миротворці, а це вже може перевести ситуацію на новий рівень. Тому, швидше за все, справа обмежиться черговий економічною блокадою та іншим невійськовим  струментом тиску. Два фронти будуть Україні просто не під силу.

У самій республіці зовсім не хочуть воювати, а прагнуть до мирного співіснування, про що сказав нещодавно президент Євген Шевчук: «Ми готові до добросусідських відносин, конструктивної співпраці, сподіваємося на те, що наші партнери в Україні, принаймні, ті, хто приймають рішення, розуміють усю глибину відповідальності за ситуацію, та закликаємо українську владу відвести збройні формування від кордону та не нагнітати обстановку. Придністров'я, в свою чергу, не концентрує ніяких підрозділів на кордоні, незважаючи на складність обстановки, що складається».

Навіть губернатор Ігор Палиця в середині березня відзначив, що загроза з боку Придністров'я відсутня, а чутки про неї сильно перебільшені.

Загалом, Україні дійсно не варто нагнітати ситуацію та звати в свій будинок війну. Тим більше, коли на Донбасі вона і так йде повним ходом.

 

Точка зору автора може не збігатися з точкою зору редакції

 


Поділитися: