14.04.15, 21:27

США подякували Росії за врятування американців

США подякували Росії за врятування американців

Офіційний представник державного департаменту Мері Харф сьогодні від імені зовнішньополітичного відомства США висловила подяку Росії за допомогу в евакуації американців з Ємену, який зазнає масштабних бомбардувань з боку антихуситської коаліції, підтримуваної Вашингтоном.

Нечасті слова вдячності з боку Сполучених Штатів на адресу Російської Федерації прозвучали в ході регулярного брифінгу в держдепі, повідомляє «ТАСС».

«Нам відомо, що деякі американці змогли сісти на російський корабель. Я рада публічно подякувати росіянам за це», - заявила Харф.

Зазначимо, «деякі американці» – це 18 громадян США, яких із зони бойових дій в районі Адена евакуював корабель ВМФ Росії «Приазов'я» в ніч з 11 на 12 квітня.

Загалом тоді військове судно взяло на борт 308 громадян з 19 держав.

Нагадаємо, США оголосили про свою підтримку коаліції низки мусульманських держав на чолі із Саудівською Аравією, які завдають ракетно-бомбових ударів по території Ємену, що знаходиться під контролем повстанців-хуситів з руху «Ансар Аллах».

Хусити за віросповіданням помірковані шиїти (зейдити), тож у своїй боротьбі спираються на підтримку могутнього шиїтського Ірану. У свою чергу ваххабітське Саудівське королівство і залежні від неї або у військово-політичному (монархії Перської затоки), або у фінансовому (Судан, Єгипет, Пакистан) плані країни намагаються не допустити посилення впливу Тегерана в стратегічно важливому регіоні.

До 6 квітня, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, військово-повітряна операція союзників вже забрала життя 643 людей, ще 2226 дістали поранень. Нерідко під обстріл потрапляють мирні жителі та об'єкти цивільної інфраструктури.

Поділитися: