Засуха в Кенії може стати причиною подорожчання чаю

Цього року ціна на чорний цейлонський чай може вирости на 14% у зв’язку з перебоями у постачанні в ряді країн-лідерів виробництва чаю. Таку думку агентству Bloomberg висловив генеральний директор Шрі-Шрі-ланкійської чайної ради Х. Д. Хемаратні. У поточному році ціни можуть піднятися в середньому до $4 за кілограм проти $3,5 за 1 кг минулого року. Причиною є засуха в Кенії, яка виступає в ролі найбільшого в світі експортера чорного чаю, і зростання рівня споживання вжитку в Індії, яка є другим за величиною виробником чаю після Китаю.
При цьому виробництво чаю на Шрі-Ланці залишиться приблизно на рекордному рівні минулого року, оскільки поліпшена культура виробництва і сприяюча погода в одних регіонах компенсує втрати від повеней, які переживають інші регіони виробництва. Протягом перших трьох місяців цього року на Шрі-Ланці було зібрано близько 76,2 млн. кг чаю проти 74 млн. кг за аналогічний період минулого року. Всього у 2010-ому році на острові було зібрано 329 млн. кг продукту.