Реформа СБУ: повернення до тоталітарних 1930-х

10-04-2015

На Україні йде активний процес розкручування націоналістичної істерії та фашизації суспільства. Йде він поступово. Так, один з видатних діячів соціалістичного й антифашистського руху Георгій Димитров зазначав, що негайного настання фашизму не варто чекати.

«Фашизм приходить до влади у взаємній, часом гострій боротьбі навіть у самому фашистському таборі, яка іноді доходить до збройних зіткнень, як ми це бачили в Німеччині, Австрії та інших країнах. Все це, однак, не послаблює значення того факту, що до встановлення фашистської диктатури буржуазні уряди зазвичай проходять через низку підготовчих етапів і здійснюють низку реакційних заходів, які допомагають безпосередньо приходу фашизму до влади», - писав він.

В Україні ця боротьба між угрупованнями чітко простежується та ведеться в тому руслі, що тих, хто витримує недостатньо праву лінію, оголошують «агентами Путіна».

Однак для контролю над масами потрібно посилення спецслужб та їхніх репресивних функцій. Саме тому керівник СБУ Наливайченко хоче перебудувати органи, ґрунтуючись на традиціях Служби безпеки ОУН-УПА в 1930-1950-х роках, які славилися репресіями щодо своїх.

«Коли я був ще в опозиції, ми добре вивчили ці традиції і традиції Лебедя та Арсенича-Березовського, які створювали і керували Службою безпеки ОУН. При реформуванні СБУ ми будемо пропонувати рухатися шляхом відмови не тільки від кадебістських назв, але й від структур не властивих нам органів безпеки. Наприклад, замість управлінь і департаментів потрібно рішуче перейти на референтури та округи», - сказав Наливайченко.

Здавалося б, що тут такого? Майданна влада просто хоче підфарбувати СБУ в свої кольори. Виникає питання: для чого? На це питання дає відповідь Наливайченко: «По суті, референтура означає, що цей підрозділ виконує функції спецслужби, але має більший контакт з громадськістю та можливість задіяти позаштатних співробітників не тільки на основі вербування, але й на основі суспільної підтримки, патріотичних заходів і суспільного неприйняття всіх проявів сепаратизму. Звичайні люди бачать набагато краще будь-якої спецслужби, хто й як ставиться до сепаратизму». Готується розширення цього апарату, надання йому додаткових повноважень у вигляді розгалуженої мережі донощиків-стукачів.

Зокрема, в низці міст вже вивішуються білборди та поширюються заклики в соцмережах доносити на «побутових сепаратистів». І найжахливіше, що це тільки початок. Згодом, коли маховик розкрутиться на повну котушку, виказування увійде в норму, і будь-яка анонімка, по суті, стане приводом для кримінальних справ, арештів та ув’язнень.

Таким чином, майданна влада нас ведуть зовсім не до «демократичної Європи», а повертає часи гіршого тоталітаризму 30-х років минулого століття.

 

Точка зору автора може не збігатися з точкою зору редакції


Поділитися: